Realizovana ideja studenata

16. 5. 2012. | Kategorije: Vesti | Bez Komentara »
 

Grupa studenata Fakulteta tehničkih nauka uspela je da reši dugogodišnji problem Novosađana koji nisu uspevali da dođu do taksija kada pada kiša ili sneg, odnosno u jutarnjim špicevima.

Studenti Departmana za računarstvo i automatiku Fakulteta tehničkih nauka osmislili su besplatan servis „TaksiProksi” koji šalje poziv ka nekoliko taksi udruženja. U 99 odsto slučajeva, onaj ko poziva taksi, dobija vozilo u roku od nekolliko minuta. Taksi se može pozvati na nekoliko načina: preko sajta www.taksiproksi.com, putem SMS-a ili smartphon aplikacije.

Jedan od autora projekta, Dejan Dimitrijević, kaže da praktično jednim klikom na sajtu ili na mobilnoj aplikaciji, koja se može besplatno skinuti sa sajta, ili slanjem poruke na broj 069/5555-021, koja stiže do više udruženja istovremeno, neće se desiti da nema slobodnog vozila.

Usluga je besplatna i jedini trošak za korisnika je u slučaju da se taksi poziva SMS-om. U tom slučaju se plaća cena poruke mobilnog operatera. Projekat „TaksiProksi” prvi put je predstavljen kao studentski projekat na takmičenju „Imagine Cup” 2009. godine i kompletno se zasniva na „Microsoft Windows Azure” platformi. Mi smo praktično napravili prvu generaciju, a potom smo uključili mlađe kolege koji projekat sada nadograđuju i usavršavaju – navodi Dimitrijević.

U timu koji je smisllio program, uz Dimitrijevića, bili su i Marko Stojanović i Sava Prodanov.

Trenutno na ovom servisu rade studenti master studija FTN-a Srđan Radulović, Milan Savić i Mišo Šolaja. Kako navode autori, najveća prednost sistema je ta što kada se neko registruje na sajtu i postane korisnik servisa, više neće morati da zna nijedan broj taksija u gradu u kojem je ovaj servis dostupan. Biće dovoljno da zna veb-adresu ili SMS broj „TaksiProksija”. Trenutno je servis dostupan u Novom Sadu i uključena su taksi udruženja Naš taksi, MB taksi, Halo, Crveni i Red taksi, Maxi Novosađani, Vojvođani i Lux taksi. Očekuje se da će se uskoro pridružiti i ostala udruženja. Autori ovog programa kažu da će servis „TaksiProksi” proraditi i u svim većim gradovima Srbije.

Najbliži uključivanju su Beograd, Niš i Subotica, a sve trenutno zavisi od dogovora sa taksi udruženjima.

Izvor: 24 sata

Pošaljite vaš komentar

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.