Počele Novosadske muzičke svečanosti

25. 4. 2012. | Kategorije: Vesti | Bez Komentara »
 

Novosadske muzičke svečanosti (NOMUS) otvorene su 24. aprila nastupom Hora ruske državne kapele iz Rusije u novosadskoj Sinagogi.

Hor ruske državne kapele nastupio je pod vođstvom jednog od najuglednijih ruskih dirigenata Valerija Poljanskog.

Druge večeri festivala na programu je nastup Kvorum baleta iz Portugala, a balet “Radio i Julija” Slovenskog narodnog gledališča na programu je u petak 27. aprila.

Balet “Radio i Julija”, jednu od najtraženijih scenskih izvedbi u sezoni, osmislio je igrač i koreograf Edvard Klug, a mužička podloga biće muzika čuvenog britanskog rok benda Radiohead.

Na festivalu će nastupiti i dva filharmonijska orkestra i to Beogradska filharmonija pod dirigentskom palicom Mihaila Jurovskog iz Rusije i Vojvođanski simfonijski orkestar sa solistkinjom na klaviru Ritom Kinkom.

Između ostalih, ljubitelji klasične muzike imaće prilike da slušaju i Sretena Krstića na violini, Signum kvartet iz Nemačke, Bečku zvučnu zajednicu iz Austrije, Malerov kamerni orkestar iz Nemačke, kao i kvartet “Eben” iz Francuske.

Muzički festival NOMUS biće održan do 30. aprila u Novom Sadu u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada. Ta manifestacija osnovana je po ideji klarinetiste i osnivača duvačkog odseka u novosadskoj muzičkoj školi Antona Ebersta 1975. godine, a posle BEMUS-a ovo je najstariji festival umetničke muzike u Srbiji.

Pošaljite vaš komentar

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.